HAGYOMÁNYŐRZÉS Karácsonyi ünnepség keretében adták át a kötetet Tarnamérán

Olyan helyet szeretnénk átadni az utódoknak, ami a mi gyökerünk – hangoztatta Túri Gyula, a Pusztafogacsért Egyesület elnöke.

Szalay Zoltán

Újabb állomásához érkezett a pusztafogacsi kápolna megmentéséért fáradozók erőfeszítése. Tarnamérán, az Almásy-kastélyban tartották legújabb jótékonysági rendezvényüket.
A méraiak aznap rendezték meg először nagy sikerű falukarácsonyukat – tudtuk meg Tímár László polgármestertől. A lakók nagy része ellátogatott a kastély udvarán felállított árus sátrakhoz, megtekintette a színvonalas műsort.
Ezt követte a Pusztafogacsért Egyesület ünnepsége. Az apropóját az adta, hogy megjelent a megmentendő kápolna és a megőrzendő településrész korábbi és mai életét bemutató, szép kivitelű emlékkönyv. Az esemény Gulácsiné Novák Judit szép énekével kezdődött, majd bemutatták Poroszka Magyar Zsolt Pusztafogacs című csodálatos hangulatú kisfilmjét. Ezután Mucsi Istvánné közművelődési előadó köszöntötte a nagyszámú résztvevőt, köztük Godó Lajost, a térség országgyűlési képviselőjét, Sós Tamás honatyát, a megyei közgyűlés elnökét, egykori pusztafogacsiakat, s leszármazottaikat, a szomszédos települések – a fogacsi ügyben különösen érintett Boconád és Jászszentandrás – vezetőit, lakosait.

– Azon fogacsiak egyik utolsó leszármazottjaként állok itt önök előtt, akik megpróbálják a kápolnát megmenteni – jelentette ki beszédében Túri Gyula tarnamérai vállalkozó. Azóta elhunyt nagynénje és ő már helyreállíttatták az imahelyet, ám utána sajnos rongálóknak esett áldozatul az épület. – Szinte a lehetetlent próbálja meg az a pár ember, aki fejébe vette, hogy megint felújítsa. Úgy gondoljuk, összefogva, újult erővel képesek leszünk átadni egy olyan helyet, ami a mi gyökerünk.

Ezt követően Dávid Sándor mondta el Simonyi Imre: Karácsony, 1929 című költeményét. Megszólalhatott a kisfilm készítője, továbbá Balogh Máté, aki így indokolta, miért nevezett el galaxist Pusztafogacsról:

– Számomra nagyon fontos, hogy Pusztafogacs emléke megmaradjon, ebben nagyszüleim boldog nosztalgiája erősített meg. Egy internetes hirdetésben olvastam, hogy bármiről elnevezhető egy galaxis. Úgy gondoltam, miért ne lehetne ez Pusztafogacs. Remélem, fennmarad az emléke.
Fellépett dalaival a zaránki Nefelejcs Nyugdíjas Klub énekkara, s mesével, verssel két gyermek, a jászszentandrási Nagy Zita és Zsákai Levente.
Ezután a fotóalbum, emlékkönyv ,,szülőanyjaként” aposztrofált Szuromi Rita, az egyesület titkára, lapunk munkatársa ismertette, hogy több mint száz fotó érkezett a felhívásukra.

– Olyan kötet ez, amelyről elmondható, hogy könyv még soha ilyen gyorsan, ekkora szeretettel nem készült, mint ez – hangsúlyozta a kiadvány szerkesztője. A műszaki szerkesztő Hidvégi Péter, a Heves Megyei Hírlap tervezőszerkesztője.
A program záró részében a támogatóknak adtak át egy-egy albumot, amelyből minden további példányt csak megszabott összegért lehet kapni. A pénzt a fogacsi kápolna újjáalakítására fordítják. Végül láthatta publikum azt a DVD-filmet is, amelyet Fogacsról 1995-ben mutattak be a Magyar Televízió Ablak című műsorában, s most Vig Jánosnak sikerült megszereznie.

kc: Politikusok is támogatják Fogacs ügyét
A dél-hevesi térség országgyűlési képviselője, Godó Lajos többször is nyújtott támogatást Fogacs felújítására, a fotóalbumra, és segít abban is, hogy pályázati forráshoz jusson az egyesület. Sós Tamás, megyei közgyűlési elnök is nagyra értékeli a kezdeményezést, hiszen az egy közösség gyökereit kívánja az utókornak megőrizni. Úgy vélte, fontos, hogy pályázati összeget kapjon a Fogacs jövőjét meghatározó elképzelés.

 

Közzétette: admin.tarnamera