1996 augusztus 31-én került megnyitásra a kastélyban egy csendőrség- és rendőrség-történeti kiállítás. A tárgyi tárlat emlékekben gazdag gyűjteményének összegyűjtése és rendezése Dr. Francsics Ottó r. alezredes, Heves város akkori főkapitánya  és Dr. Gulyás István állatorvos munkájának köszönhető. A épületben helytörténeti kiállítás is helyet kapott. A kiállítás anyagát 2002-ben vette át az Országos Rendőr-főkapitányság Budapesten működő Rendőrség-történeti Múzeuma. A tarnamérai kastélyban így 2002 óta a Rendőrség-történeti Múzeum kiállítóhelye működik. A bejárati csarnokban világtérkép fogadja látogatókat, amelyen kis zászlók sokasága jelzi, hogy a szakmai kapcsolaton, szakmai barátságon és együttműködésen alapuló rendőri szervezetek behálózzák a Föld kontinenseit.

A helyi esküvőknek is helyet adó nagyteremben 12 tablón közel kilencszáz, a világ szinte minden pontjáról származó és gyűjtött rendőrségi karjelvény tekinthető meg. Az épület felső szintjének egyik termében 1945 előtti rendőrségi és csendőrségi anyagok kerültek rendszerezésre és egy-egy élőkép formájában bemutatásra. egy másik teremben az 1945-1989 közötti időszak kerül bemutatásra.

Itt is lehetőség volt egy életkép kialakítására, amely egy rendőrségi ügyeleten történő eligazítást mutat be az 1970-es évekből. A csendőrség- és rendőrség-történeti életképeken keresztül a látogatók bepillantást nyerhetnek a csendőrség és a korabeli rendőrség mindennapi életébe, munkájába. A kastély 5 további termében kapott helyet a “Világ Rendőrségei” című kiállítás anyaga, amelyben 92 ország 145 komplett rendőrségi; valamint 2 csendőrségi, 2 pandúr és 1 Francia csendőr egyenruhája lett kiállítva. Jelenleg itt található a világ legnagyobb rendőrruha gyűjteménye.