Tarnaméra Községi Önkormányzat

ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉS TARNAMÉRÁN

Elkészült a tarnamérai Általános Iskola, valamint a tarnamérai konyha energetikai felújítása. 140 millió forintos pályázati támogatást nyert az önkormányzat, melynek eredményeképpen megújulhatott az iskola valamint a konyha épülete.

A támogatási kérelemben Tarnaméra Község Önkormányzat közintézményeinek energetikai felújításának szükségességét, terveit, hatásait mutattuk be.

A munkák során 2 épület energetikai felújítását terveztük.

Az építészeti programmal érintett épületek: a tarnamérai Általános Iskola és a tarnamérai Konyha. Az épületekben építészeti és gépészeti korszerűsítés volt tervezett.

A fent említett épületek korszerűsítése – a későbbi gazdaságos használhatóságuk érdekében – erősen ajánlott volt. A korszerűsítő, helyreállító munkálatok hatására teljes egészében a kor színvonalának megfelelő épületek jöhettek létre. Az említett létesítmények energetikai szempontból elavultak, nem feleltek meg a jelenleg hatályos szabványoknak és elvárásoknak, fenntartásuk pedig többletköltséget jelentett egy korszerű épület fenntartásához képest.

 

A következő energia-hatékonyságot szolgáló fejlesztések történnek:

  • Tarnaméra, Általános iskola

– építészeti korszerűsítés (nyílászárócsere, utólagos hőszigetelés);

– gépészeti korszerűsítés (új fűtési rendszer kiépítése).

 

  • Tarnaméra, Konyha

– építészeti korszerűsítés (nyílászárócsere, utólagos hőszigetelés);

– gépészeti korszerűsítés (új fűtési rendszer kiépítése).

 

Az utólagos hőszigetelés és a nyílászárók cseréje korszerű hőszigetelő képességű nyílászárókra csökkentik az épület hőveszteségét, ezáltal fűtési szezonban jelentősen hozzájárulnak az energiafelhasználás hatékonyságának javításához és nagymértékű energia- és költségmegtakarítást is eredményeznek. A hatékonyabb energiafelhasználás révén csökken a fűtéshez szükséges energia megtermelése miatt létrejött széndioxid kibocsátás.

A gépészeti rendszer korszerűsítése hozzájárul az energiafelhasználás hatékonyságának javításához és ezáltal az energiafogyasztás csökkentéséhez is. A korszerű, magasabb hatékonysággal működő fűtőberendezések által várhatóan csökken az energiafelhasználás, ezáltal mérséklődik a széndioxid kibocsátás és az energiára fordított fenntartási költségek összege is.

Támogatási összeg: 140.214.909.- Ft.