Nem csupán azok érezték jól magukat a tarnamérai falunapon, akik szórakozni vágytak, hanem azok is, akik különleges hobbikkal szeretnek ismerkedni.

Szuromi Rita

Egy település életében, a viszonylag zárt hétköznapokban ritkán adódik arra alkalom, hogy egy-egy ott élő család életébe, hobbijába is bepillanthassanak a szomszédok. Most a tarnaméraiak erre is alkalmat temettettek. Az idei falunap nem csupán a hagyományos szórakozásról, de a különlegességek felvillantásáról is szólt. Molnár István gobelinjeivel, Képes Andrásné szárított virágokból készített képeslapjaival, Palotai Károly kaktuszgyűjteményével, Gyulavári Andrásné gyűrtpapírból alkotott munkáival, Katona Istvánné lisztgyurmából gyúrt kisplasztikáival, Ócsainé Judit origami különlegességeivel, Már Éva foltvarrott dekorációval, Fiser Zoltánné horgolásaival, a Csillagvirág Népművészeti Egyesület és Fodor Katalin pedig szőtteseivel települt ki a strandra, bemutatva, milyen sokféle és különleges hobbit is űzhetnek egyazon közösség lakói. Képes Andrásné például éveken át szárítgatja a saját maga által termesztett növényeket, hogy aztán a legszebbek, legszínesebbek képeslap-dekorációként szolgáljanak. Már Éva pedig még táborokba is elutazik, hogy tökéletesítse foltvarró tudását.
Ám a mérai emberek nem csak ebben jók. Például ügyesen fotóznak. Bizonyítja ezt az, hogy az idén első alkalommal hirdették meg az amatőr fotópályázatot – melynek zsűrije Jakab Tibor, Lénárt Márton és Dancz Richard voltak -, s máris 12 szerző 135 képpel nevezett. Az ifjúsági kategória győztesei Bakó Orsolya és Nagy Zita, a felnőtteké Kovács Imre és Bolyhosné Kovács Judit lettek. Képeiket a szezon végéig a strandon lehet megtekinteni.
Főzésben is jók a tarnaméraiak. A már hagyományos megmérettetésben az Almádi János vezette zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen sokat és sokfélét kellett kóstolni. A sorrendiség azonban így is megszületett, az idén a pörköltek kategóriájának győztese Kiss Ádám harcsapapikása lett, második helyen végzett Szlávik Szabolcs birkapörköltje, míg a megosztott harmadik hely Sípos Krisztián pacaljának és Kovács Péter borsostokányának járt. A gulyások győztese Rátkai Béla baboskáposztája lett, második helyen végzett Jakab Zsolt halászléje, míg Safranka Krisztina korhelylevese érdemelte meg a harmadik helyet. Az egyéb kategória győztese az erdélyi Méra település kürtőskalácsa lett, kevéssel lemaradva mögöttük végeztek a tarnamérai nyugdíjasok gancájukkal, a harmadik hely pedig Toldi Lászlóné reneszánsz kacsájának, a negyedik hely Juhász Kálmánné Mátyás király sültjének járt. Utóbbi kettőnek azért is örülhetett a zsűri, hiszen az idei a reneszánsz éve, így a történelmi íjászok együtt az újjászületés évtizedeiről is megemlékeztek a falunapon. Ugyancsak a múltat hozta közelebb a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje – melynek tagja a helyi Szabó pékség -, hiszen bizonyára Mátyás udvarának vendégei is elégedetten távoztak volna asztaluktól. Utóbbiak a labdarúgásban is jeleskedtek. Az idén először rendeztek kispályás focit, a vándorserleget a pékek Kerek-perec csapata őrizheti egy évig.
Az idén igazán színvonalas műsor várta a falunap résztvevőit. Az adácsi Zéta táncformáció produkciója után a szihalmi Fúvószenekar Gulyás László karnagy vezényletével adott nagyszerű szabadtéri műsort, majd a gyöngyösi Ördögszekér együttes varázsolt fergeteges hangulatot a színpadra. A nap sztárvendégei a Bojtorján együttes, valamint Marót Viki és a Nova Kultúrzenekar voltak.
+
A falunapon a katolaszegi Méra település kürtőskaláccsal lepte meg a Heves Megyei Tarnaméra lakóit.
+
Kitüntetések a jeles falubelieknek
Az idén a képviselő-testület két emlékplakettet adott át. Keresztesi Lajos egykori VB-titkár helyett fia Péter és lánya, Hunyadi Lászlóné vette át az oklevelet. Keresztesi Lajos kezdeményezésére indult el a strandberuházás, s vallotta az egykori VB-titkár: „Amikor a Tarnát átlépem, otthon vagyok.” A másik kitüntetett Domány Gyuláné, Margit néni, aki 1958 szeptemberétől méraiaik generációit tanította az iskola alsó tagozatában.

Közzétette: admin.tarnamera